PASTA FRÅN SCRATCH
0kommentarer
PASTADEG 6-8 pers
500g vetemjöl
5 ägg
½ tsk salt
mjöl till bakbordet
Sikta ner mjölet på bordet. Tryck en grop i mitten och häll i ägg och salt i gropen.
Arbeta in mjölet utifrån kanterna och tryck ihop en deg som sedan ska knådas 15 minuter tills den är slät och smidig. Linda in degen i folie och låt vila en timme.
Pudra mjöl på arbetsbordet och kavla ut degen tunt med mjölad kavel, vrid degen hela tiden så att den töjs lika mycket åt alla håll.
KONSTEN ATT KOKA PASTA
Kastruller bör vara stor och så hög som möjligt. Man räknar med minst 1 liter vatten för 100 g pasta, vilket är viktigt för att pastan inte ska klibba ihop under kokningen. Per liter vatten ska man tillsätta ca 8-10 gr salt.
Innan pastan läggs i ska vattnet koka så att det bubblar ordentligt och det ska det göra under hela koktiden. Genom att röra om då och då garanterar man att all pasta kokas lika fort. Koktiden avgörs av pastans storlek. Färsk pasta kräver kortare tid. Italiensk pasta okas al dente, det vill säga att den färdigkokta pastan ska vara mjuk men ändå behålla en kärna som erbjuder ett visst kokmotstånd, som är något att bita i. När pastan är färdigkokt bör den rinna av i en sil eller durkslag.
Jag själv lägger tillbaka pastan i kastrullen och tillsätter lite margarin.
(recept från Culinaria Italia/Könemann)
Kommentera