för ca 4 personer

1 st gul lök
1 st ägg
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
salt, peppar
500 g lammfärs/nötfärs
2 msk citronskal
0,5 dl persilja
1 st vitlöksklyfta
1 tsk oregano
0,5 tsk spiskummin
1 msk olivolja
4 dl bulgur

tsatsiki:
2 dl matyoghurt
1 st vitlök
0,5 gurka


Blanda färs med salt, peppar och låt havre svälla i vatten. Finhacka lök ev. riv och blanda med färs, havre och ägg. Tillsätt citron, spiskummin, oregano och vitlök och blanda. Hetta upp olja och forma biffar och stek tills dom fått färg. Efterstek eller stek i mikro i ca 4 minuter.

Riv gurka och krama ur vätska. Blanda med yoghurt, vitlök och salt.
för ca 4 pers

800 g torskfilé
1 ask cocktailtomater
2 st stora morötter
1 st stor röd paprika
1 purjolök
1 pkt kelda citronsås, eller citronsås.
100 g rivenost (helst jarlsberg)
salt & peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär torsk i mindre bitar
Rensa och skär grönsaker och förväll i 3 minuter. Lägg sedan grönsakerna i en smord form
Lägg över fisk och krydda. Gör citronsåsen enligt anvisningarna och häll över och sist ost.
Gratinera i ugn i ca 15 minuter.

Servera med ris, kokt potatis eller potatismos.
för ca 4 personer

3 st kycklingfiléer
2 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ingefära (helst färsk riven)
2 st hackad röd chilifrukt
1,5 tsk paprikapulver
1 burk passerad tomat
1 st citron
0,5 dl vatten
0,5 tsk socker/honung
3 dl kokta kikärtor
3 dl bulgur

Yoghurt:
3 dl matyoghurt
2 msk citronsaft
1 dl hackad mynta

Hacka lök och vitlök. Dela kyckling i bitar och stek i oljan. Tillsätt chili, ingefära, salt, peppar och paprika pulver. Pressa i citron och häll i vatten. Tillsätt tomater och låt koka i ca 20 minuter. Tillsätt kikärkor.

Blanda yoghurt och kok bulgur.
för ca 4 pers

4 st kycklingfiléer
1 st tomat
1 kruka basilika
3 msk dijonsenap
2 dl lätt matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 dl lätt creme fraiche
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Banka kycklingen försiktigt och stek tills det blir en fin yta.
Skriva tomaterna tunt.
Lägg kycklingen i en form och lägg tomaterna ovanpå samt hackad basilika.
Rör dijonsenap med matlagningsgrädden och pressa i vitlök. Blanda sedan ner creme fraiche, salt & peppar och häll över blandningen över kycklingen i formen. Strö sedan över ost.
Gratinera i ca 20-25 minuter, tills osten fått färg.

Tillbehör:
kokta haricoverts och svart quinoa/råris eller en sallad


för ca 4 pers

400 g blandfärs
1 st ägg
(1 dl riven ost, helst västanost)
1 dl creme fraiche
salt & peppar
1 st riven gul lök

Ajvar-röra:
2 dl gräddfil
0,5 dl ajvar
salt & peppar


Blanda  färs med övriga ingredienser till en smet. Forma biffar och stek i margarin så att dom får en fin gyllenbrun yta. Blanda ajvarröra. Servera med sallad & bönor eller råris.
för ca 4 personer


4 dl svart quinoa
2 st avokado
1 ask cocktailtomater
2 st kycklingfiléer

Dressing:
rivet citronskal
2 msk pressad citron
1 st vitlöksklyfta
3 msk olivolja


Tärna kycklingen och stek så att dom blir klara, krydda med salt och peppar. Lägg över i en skål och låt svalna.
Tillaga quinoa enligt anvisningar och låt svalna. Tärna avokado och dela tomater och lägg i en skål tillsammans med färdig quinoa. Blanda dressing och häll över. Tillsätt kyckling.
För 4 personer

2 dl bulgur
2 dl vatten
1 grovriven morot
1 st rödlök
100 g cocktailtomater i halvor
100 g ruccola
1 tärnad avokado
200g skalade räkor

Dressing:
1 msk olivolja
1 msk vatten
2 msk balsamvinäger
1/2 tsk socker

Koka bulgur enligt anvisning. Blanda dressing och häll över den färdiga bulguren. Blanda i alla andra ingredienser.
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
Glasyr:
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
Florsocker

Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halv-stelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.