För 8 personer
- Köttspett med barbecueglaze
- Fetaoströra
400 g fetaost
3-4 dl grekisk yoghurt
2 röda chilipeppar
1 dl olivolja
Riv med rivjärn eller smula sönder fetaosten. Blanda med yoghurt. Skiva chilin i två delar och stek den i en kastrull med upphettad olivolja. Vikigt att chilin inte steks i sönder! Tag av kastrullen och låt oljan svalna i några minuter. Kör sedan blandningen i en mixer och sila genom tesil. Blanda med röran!
- Tomat & Rödlöksallad
- Hoummos
2.5 dl kikärtor
0.5 0.5 tsk salt
1 1 msk citronsaft
3 3 st vitlöksklyftor
4 4 msk sesampasta
2 2 krm spiskummin
- Grillad Halloumi
- Heta räkor
1 kg tigerräkor eller vanliga räkor, råa med skal
10 10 st vitlöksklyftor
4 4 st röda chilifrukter
0.5 0.5 dl olivolja
1 1 dl vitt vin
1 1 knippe bladpersilja
- Aioli
- Calamares a la Romana
- Bröd
- Vegetariska Enchiladas
1 paket små tortillas
champinjoner
2 röda paprikor
rädisor
grovrivna morötter
creme fraiche
riven ost
matvete
- En vanlig hederlig grönsallad
- Coleslaw
6 dl vitkål
3 6 dl morot
0.5 ananas i bitar
2 4 msk majonnäs
1 2 dl crème fraiche eller kesella gourmet
- Nypotatis Wok
- Honungsglaserade Kycklingklubbor
20-tal st kycklingben
3-4 3-4 msk honung
1 1 msk kinesisk soja
Paprikakrydda
Smält ihop honung och soja i kastrull och låt svalna. Marinera kycklingen i kylen över natten
Sätt ugnen på 225° Krydda benen med salt, peppar och paprika. Pensla med honungsblandningen. Lägg dem i ugnsfat och sätt in högt i ugnen 25- 30 min.
Vänd och pensla ett par gånger- slå på grill de sista 5 min så att ytan blir knaprig.
- Mangosalsa:
2 2 st mogna mangofrukter
1 1 st sommarlök
1 1 st lime (saft och rivet skal)
0.5 0.5 dl olivolja
1 1 tsk äppelcidervinäger
libbsticka eller annan ört
salt och peppar - Chaminjoner, Paprika & Lök-spett
Tårta!
1 st gul lök
1 st ägg
0,5 dl havregryn
1 dl vatten
salt, peppar
500 g lammfärs/nötfärs
2 msk citronskal
0,5 dl persilja
1 st vitlöksklyfta
1 tsk oregano
0,5 tsk spiskummin
1 msk olivolja
4 dl bulgur
tsatsiki:
2 dl matyoghurt
1 st vitlök
0,5 gurka
Blanda färs med salt, peppar och låt havre svälla i vatten. Finhacka lök ev. riv och blanda med färs, havre och ägg. Tillsätt citron, spiskummin, oregano och vitlök och blanda. Hetta upp olja och forma biffar och stek tills dom fått färg. Efterstek eller stek i mikro i ca 4 minuter.
Riv gurka och krama ur vätska. Blanda med yoghurt, vitlök och salt.
800 g torskfilé
1 ask cocktailtomater
2 st stora morötter
1 st stor röd paprika
1 purjolök
1 pkt kelda citronsås, eller citronsås.
100 g rivenost (helst jarlsberg)
salt & peppar
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär torsk i mindre bitar
Rensa och skär grönsaker och förväll i 3 minuter. Lägg sedan grönsakerna i en smord form
Lägg över fisk och krydda. Gör citronsåsen enligt anvisningarna och häll över och sist ost.
Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
Servera med ris, kokt potatis eller potatismos.
3 st kycklingfiléer
2 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ingefära (helst färsk riven)
2 st hackad röd chilifrukt
1,5 tsk paprikapulver
1 burk passerad tomat
1 st citron
0,5 dl vatten
0,5 tsk socker/honung
3 dl kokta kikärtor
3 dl bulgur
Yoghurt:
3 dl matyoghurt
2 msk citronsaft
1 dl hackad mynta
Hacka lök och vitlök. Dela kyckling i bitar och stek i oljan. Tillsätt chili, ingefära, salt, peppar och paprika pulver. Pressa i citron och häll i vatten. Tillsätt tomater och låt koka i ca 20 minuter. Tillsätt kikärkor.
Blanda yoghurt och kok bulgur.
4 st kycklingfiléer
1 st tomat
1 kruka basilika
3 msk dijonsenap
2 dl lätt matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 dl lätt creme fraiche
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Banka kycklingen försiktigt och stek tills det blir en fin yta.
Skriva tomaterna tunt.
Lägg kycklingen i en form och lägg tomaterna ovanpå samt hackad basilika.
Rör dijonsenap med matlagningsgrädden och pressa i vitlök. Blanda sedan ner creme fraiche, salt & peppar och häll över blandningen över kycklingen i formen. Strö sedan över ost.
Gratinera i ca 20-25 minuter, tills osten fått färg.
Tillbehör:
kokta haricoverts och svart quinoa/råris eller en sallad
400 g blandfärs
1 st ägg
(1 dl riven ost, helst västanost)
1 dl creme fraiche
salt & peppar
1 st riven gul lök
Ajvar-röra:
2 dl gräddfil
0,5 dl ajvar
salt & peppar
Blanda färs med övriga ingredienser till en smet. Forma biffar och stek i margarin så att dom får en fin gyllenbrun yta. Blanda ajvarröra. Servera med sallad & bönor eller råris.
4 dl svart quinoa
2 st avokado
1 ask cocktailtomater
2 st kycklingfiléer
Dressing:
rivet citronskal
2 msk pressad citron
1 st vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Tärna kycklingen och stek så att dom blir klara, krydda med salt och peppar. Lägg över i en skål och låt svalna.
Tillaga quinoa enligt anvisningar och låt svalna. Tärna avokado och dela tomater och lägg i en skål tillsammans med färdig quinoa. Blanda dressing och häll över. Tillsätt kyckling.
2 dl bulgur
2 dl vatten
1 grovriven morot
1 st rödlök
100 g cocktailtomater i halvor
100 g ruccola
1 tärnad avokado
200g skalade räkor
Dressing:
1 msk olivolja
1 msk vatten
2 msk balsamvinäger
1/2 tsk socker
Koka bulgur enligt anvisning. Blanda dressing och häll över den färdiga bulguren. Blanda i alla andra ingredienser.

200 g smör
3 ägg2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak (kan uteslutas)
2 dl vetemjöl
Glasyr:
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
Florsocker
Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halv-stelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.
Crostini med tapenade
recept till en liten sats som räcker till minst 4 portioner.
Recept på tapenade. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. På rostad baguette som tapas eller tilltugg. Till grillad fisk eller grillad kyckling. På buffe. Finns också att köpa färdig. Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur.
5 dl urkärnade svarta oliver
2 vitlöksklyftor
4 sardellfiléer
0,5 -1 dl olivolja
Mixa alltihop till en röra. Servera med bröd. Gärna rostad eller grillade skivor baguette.
Potatis- och bönsallad
För 8 personer Tar 40 min
1 kg potatis (fast)
1 burk cannellinibönor,400 g
1 burk borlottibönor,400 g
Ca 1 dl olivolja extra vergine
4 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
1 rödlök
1 ask cocktailtomater
1,5 dl urkärnade
svarta noccioleoliver
3-4 msk vit balsamico- vinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
1.Koka potatisen med skalet och låt svalna.
2. Häll av bönorna och marinera dem i olivolja, finhackad vitlök och persilja.
3. Skiva rödlöken och dela tomaterna.
4. Dela potatisen i lagom stora bitar.
5. Blanda samman alla ingredienserna, utom tomaterna som används till garnering.
6. Salta och peppra.
Vitlöksfocaccia
Ger 1 ugnsplåt focacciabröd Tar cirka 3 timmar
Några kvistar färsk rosmarin eller 3 msk torkad
1/2 liten purjolök
2,5 dl olivolja gärna extra vergine
25 g osötad jäst
1/2 l ljummet vatten
1,5 msk socker
2,5 msk salt
12 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Hacka ihop rosmarin och purjolök och blanda med oljan. Koka i 5 minuter. Låt svalna.
2. Blanda jäst och vatten.
3. Tillsätt salt och socker.
4. Häll i purjo- och rosmarinoljan.
5. Blanda i mjölet.
6. Låt jäsa i en bunke i cirka 1,5 timme.
7. Stjälp upp på en plåt
och låt jäsa i ytterligare
30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
8. Grädda i ugnen i cirka
30 minuter.
Caprese- och olivsallad
För 8 personer
Du behöver:
400 g cocktail-mozzarella
250 g mogna cocktailtomater
200 g gröna oliver (bella di Cerignola)
Extra vergine olivolja
Färsk basilika
Gör så här:
1.Häll av mozzarella-spadet och blanda osten med tomaterna och oliverna.
2. Ringla olivolja över. Salta och peppra. Garnera med färsk basilika.
Salsa Verde
10 bufféportioner
Verdesås:
4 dl matyoghurt
100 g färsk spenat
1/2 kruka basilika
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3/4-1 kg tunnaskivor parmaskinka, salami, bresaola, mortadella
Gör så här:
Ta bort skaften på spenaten och basilikan. Mixa eller finhacka spenat och basilika. Blanda det försiktigt med yoghurt, vitlök, salt och peppar. Låt den gärna stå 1 timme i kylen. Lägg upp det kallskurna på ett stort fat och servera såsen till. Såsen blir extra god om den får vila i kylen över natten.
Ruccola Paj
4-6 p /10 bufféportioner
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
3 vitlöksklyftor
150 g ruccolasallad
100 g marinerade, soltorkade tomater
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl Arlaköket vispgrädde
2 ägg
1 dl Riven gratängost
Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva vitlöken. Skär salladen och tomaterna i grova bitar. Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad och tomater. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde och ägg. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Häll äggstanningen i pajskalet, lägg i grönsaksblandningen och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Italiensk pastasallad 1
5 dl kokt gnocchipasta
1 1 rödlök
2 2 tsk salt
3 3 schalottenlökar
1 1 dl svarta oliver
2 2 msk kapris
1/2 1/2 dl olivolja
2 2 tsk vitvinsvinäger
2 2 tsk färsk timjan
2 2 tsk hackad färsk basilika
hackad färsk basilika
Gör såhär:
1. Koka pastan al dente enligt anvisningen på paketet. Låt rinna av i durkslag. Spola hastigt med kallt vatten och låt rinna av.
2. Skala rödlöken och skär den i ringar. Strö salt över och låt vila i 10 minuter. Skölj bort saltet med iskallt vatten. Skala och finhacka schalottenlöken. Hacka de färska kryddorna.
3. Blanda samman pasta, schalottenlök, oliver, kapris, olja och vinäger. Krydda med timjan, basilika, salt och peppar. Strö över rödlöken före servering
Italiensk pastasallad 2

400 g pasta, t.ex. penne rigate
200 g lufttorkad skinka, t.ex. parmaskinka
c:a 20 körsbärstomater
1 burk minimozzarella
10-15 basilikablad
Dressing
10-15 basilikablad
3 msk pinjenötter
1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
salt
svartpeppar
Tillagning
Dressing: Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med svartpeppar och salt.
Pastasallad: Koka pastan enligt anvisningar och låt svala något.
Blanda dressingen med pastan i en stor serveringsskål.
Dela körsbärstomaterna på hälften, skär skinkan i bitar, strimla basilikabladen grovt samt låt vattnet rinna av från mozzarellan. Lägg ingredienserna i pastaskålen och blanda väl.
Dekorera med en basilikakvist.
Fetuccine Zucchini
Receptet är för 6 pers
- 600 g färska fettuccine (bandpasta)
- 0,5 dl fin olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 350 g zucchini (skivade eller tärnade)
- hackad persilja
- oregano
- parmesan
- salt och peppar från kvarnen
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och blanda i pastan i pannan med zucchini. Blanda med riven parmesanost och servera.
Risoni med citron, parmesan och rucola
ca 15 minuter

8 dl risoni
4 st citroner
4 dl parmesanost grovt hyvlad
4 paket ruccola
olivolja
flingsalt
svartpeppar, nymalen
1. Koka risonin enligt paketet. Låt den rinna av och svalna lite.
2. Tvätta citronen under hett vatten och riv skalet fint. Blanda i det och kläm i lite av saften.
3. Rör i parmesan och rucola. Salta och peppra generöst och droppa i lite olja.
Italiensk köttfärstårta
16 portioner
ca 45 minuter
2 kg kalvfärs eller blandfärs
4 st ägg
4 msk potatismjöl
4 st vitlöksklyftor
2 skvätt gula lök
3 dl touch of tast italy kalvfond
svartpeppar, grovmalen
Glaze:
2 dl tomatpuré
2 dl honung
2 dl touch of taste italy kalvfond
1. Sätt ugnen på 175ºC. Riv lök och vitlök.
2. Bryn i matfett. Blanda färs, ägg, potatismjöl, svartpeppar och fond.
3. Tillsätt löken och blanda allt väl.
4. Bred ut färsen i en rund form med avtagbar botten.
5. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla ovansidan.
6. Tillaga i ugn ca 30 minuter.
Fetaostfyllda Biffar
20 portioner

2,5 kg blandfärs
20 msk vichyvatten
10 msk ströbröd
5 st ägg
5 dl gula lökar
10 msk basilika
150 g fetaost
salt & svartpeppar
10 msk smör
1. Blanda ströbröd, mineralvatten och ägg. Rör om blandningen och låt den svälla i ca 10 minuter.
2. Tillsätt blandfärsen, finhackad lök, smulad fetaost och hälften av basilikan. Smaka av färsen med salt och peppar. Dela färsen i 8 delar och forma till biffar. Bryn dem i smör i panna.
Italiensk Paj med Salami

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1,5 msk vatten
1 krm salt
Fyllning
1 burk paprika, grillade i olja
1 burk kronärtskocksbottnar, marinerade i olja
1 dl parmesanost, riven
1 dl lagrad ost, riven
3 st ägg
2 dl mjölk
salt & peppar
Sallad
1 näve ruccola
100 g körsbärstomater, halverade
1 dl svarta oliver med kärna
8 skivor italiensk salami
olivolja
flingsalt
svartpeppar
. Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.
2. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter tills det fått vacker färg. Sänk värmen till 200 grader.
3. Låt det mesta av oljan rinna av från paprikor och kronärtskockor. Lägg dem i pajskalet och fördela riven parmesan och lagrad ost över.
4. Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar och häll över. Grädda pajen ca 20 minuter tills äggstanningen är fast. Låt svalna lite.
5. Blanda rucola, körsbärstomater och oliver med lite olja, salt och peppar. Lägg salladen som en hög i mitten och garnera med salami runtom.
Pannacotta med vit choklad
Pannacotta med vit choklad är något alldeles extra. Det här receptet går dessutom väldigt snabbt att göra. Jag valde att garnera min pannacotta med blåbär.
Underbar efterrätt med det här enkla receptet på pannacotta med vit choklad.
Tid: 15 min + 2 timmar i kylskåpet
4-6 portioner
Du behöver:
- 5 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g vit choklad
- 3 gelatinblad
Garnering:
- blåbär eller hallon
Gör så här:
Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp grädden och vaniljsocker.
Lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör till gelatinbladen löst upp sig.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar (minst) innan servering.
Garnera med blåbär eller hallon vid servering.
Ät och njut!
- 25 g jäst
- 25 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 7 dl vetemjöl
- sesamfrön
- Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.
- Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
- Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
- Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
- Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
- Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
- Låt svalna under bakduk.
1 gul lök, klyftad
1/2-1 chili, skivad
1 röd paprika, stora bitar
½ färsk ananas, stora bitar
2-3 msk currypulver
1 fläskfilé, efter hunger, putsad och skivad
2 dl kycklingbuljong färdigblandad
1 burk kokosmjölk
4 portioner kokt ris
Hetta upp en stekpanna med höga kanter och fräs lök, chili, paprika och ananas mjuka i curry och lite olja.
Plocka upp grönsaker och tillsätt lite mer matfett.
Bryn fläskfiléskivorna på båda sidor. Tillsätt buljong och kokosmjölk.
Koka upp, lägg i grönsaker, sänk värmen, sjud i ca 10 min.
Servera med nykokt ris.

(recept från MK)

500 g laxfilé
400 g stora räkor
Marinad:
2 msk matolja
2 msk pressad limesaft
1 msk farinsocker
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 krm sambal oelek salt
Tillbehör:
2 nektariner
matolja
farinsocker
Sås:
2 dl matlagningsyoghurt
rivet skal av 1 lime
salt, peppar
1. Blanda samman alla ingredienserna utom saltet till marinaden. Skär laxen i kuber. Lägg ner dem i marinaden och ställ det kallt minst 1 timme.
2. Rör samman alla ingredienserna till såsen och ställ den kallt tills den ska serveras.
3. Skala räkorna men låt huvudena sitta kvar. Trä upp lax och räkor på spetten. Pensla räkorna med marinaden.
4. Halvera nektarinerna och tag ur kärnan. Pensla dem lätt med lite olja och strö över farinsocker.
5. Grilla fiskspetten och och nektarinerna ca 4 minuter på varje sida. Salta fiskspetten. Bjud saffranscouscous med t ex ananasbitar, halverade cocktailtomater och rucola till.
Tips!
Laxspett grillas ca 4-5 minuter per sida 5-10 cm från glöden.
SAFFRANSCOUSCOUS
1 pkt couscous
1/2 paket saffran
cocktailtomater
ananas
rucola
1. Tillaga couscousen enligt förpackningens anvisningar och tillsätt 1/2 paket saffran i vattnet till 4 portioner.
2. Rör ner cocktailtomater, ananas och rucola i den färdigkokta couscousen.
(recept från HJ)
för 4 personer
2 gula lökar
400 g nötfärs
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
10 cl matolja
ev. ½ tsk bakpulver eller 1 ägg
4 tomater
Riv lökarna, blanda med köttfärs, salt och peppar. Kör köttfärsen i mixer för att få den riktigt slät och jämn. Om man inte har en mixer tillsätter man ½ tsk bakpulver eller 1 ägg istället.
Arbeta köttfärssmeten så den går ihop. Gör köttfärsbiffarna och stek dem i olja på medelvarm platta i 10 minuter på varje sida. Dela tomaterna, sänk värmen till lägsta nivå och lägg tomaterna i stekpannan. Lägg på ett lock och låt eftersteka i 30 minuter.
Servera med sky, ris, potatisgratäng eller stekt potatis