PIZZADEG
50 GR FÄRSK JÄST
1 1/2 DL LJUMMET VATTEN
500 G VETEMJÖL
1/2 TSK SALT
MJÖL TILL BAKBORD
OLIVOLJALös upp jästen i lite ljummet vatten i en slål och tillsätt 2-3 msk mjöl och rör ihop det till en jämn smet. Täck med duk och ställ skålen på en varm plats i 30 minuter.
Sikta resten av mjölet på arbetsbänken och blanda med jästsmeten. Salta lätt och knåda väl. Degen ska vara fast men ändå mjuk. Knåda degen ytterligare 10 minuter till dess att den är smidig. Tillsätt därvid efterhand det ljummam vattnet. Dela degen i 4 lika stora delar, sikta över lite mjöl, täcl över dem och låt dem jäsa på varm plats i ungefär två timmar.
Arbeta ut degstyckena på den mjölade arbetsbänken till 0,5 cm tjocka degplattor, antingen för hand eller med kavel. Smörj en bakplåt med olja, lägg pizzorna på plåten och lägg på önskade ingredienser.
Grädda 15-20 minuter på ca 280 grader.
Tomatbas för pizzan:Antingen väljer man att köpa fullmogna tomater och skala och kärna själv. Men eftersom det inte finns året runt kan man välja att köpa skalade tomater på burk som man kort låter rinna av före användandet. Alternativt kan man även göra en tomatsås av lätt brynt lök, tomatbitar, tomatpuré, oregano, salt & peppar.
PIZZA MARGHERITAPizza med tomater, mozzarella och basilika
150 G MOZZARELLA
100 G FULLMOGNA TOMATER / TOMATSÅS
12 BASILIKABLAD
3 MSK OLIVOLJA EXTRA VERGINE
SALT & PEPPARSkär mozzarellan i tärningar, skala tomaterna och skär dem i tärningar efter att ha avlägsnat kärnorna. Fördela mozzarellan och tomaterna på pizzadegen, lägg på basilikablad och droppa på olivolja. Salta & peppra.
PIZZA ALLA SALSICCIA
Pizza med salsiccia (kryddad korv av griskött)
100 G FULLMOGNA TOMATER / TOMATSÅS
200 G MOZZARELLA
100 G SALSICCIA
40 G PECORINO
3 MSK OLIVOLJA EXTRA VERGINE Skala tomaterna och skär dem i små tärningar efter att ha avlägsnat kärnrna. Tärna mozzarellan, skär korven i tunna skivor och hacka pecorinon. Fördela på pizzadegen och droppa olivola.
CALZONE RIPIENO AL FORNOFylld pizza100 G FULLMOGNA TOMATER / TOMATSÅS
200 G RICOTTA
150 G MOZZARELLA
100 G SALAMI I BIT
3-4 MSK HACKAD BASILIKA
50 G OLIVOLJA
SALT & PEPPAR
50 G RIVEN PARMESANSkala tomaterna och skär dem i små tärningar efter att ha avlägsnat kärnorna och lägg dem på pizzadegeb. Smula ricottan. Tärna mozzarellan och salamin fint och blanda detta tillsammans med basilikan i den smulade ricottan. Rör ihop det hela med olivolja till en smidig massa, salta och peppra. Lägg massan på pizzadegen och strö över riven parmesan. Vik ihop pizzan till halvmåneform och tryck till kanterna ordentlig.
För vegetarisk alternativ, välj bort salamin och ersätt med spenat eller ruccola.
PIZZA ALLE VONGOLEPizza med venusmusslor
100 G FULLMOGNA TOMATER / TOMATSÅS
500 G VENUSMUSSLOR
100 G MOZZARELLA
4 MSK OLIVOLJA, EXTRA VERGINE
1 HACKAD VITLÖKSKLYFTA
1 HACKAD LITEN KNIPPA PERSILJA
1 TSK OREGANO
SALT & PEPPARSkala tomaterna och skär dem i små tärningar efter att ha avlägsnat kärnorna och lägg dem på pizzadegen. Tärna mozzarellan och lägg på. Koka de noggrant borstade musslorna med 3 msk olivolja, vitlök och persilja i en kastrull utan at tillsätta vatten i ca 5 minuter till dess att skalen har öppnat sig. Kassera musslor som inte öppnar sog. Grädda pizzorna. Tag musslorna ur skalen och håll dem varma u musselspadet. LÄgg musslorna på de färdiggräddade pizzorna och strö över oregano och peppar. (Alt; tillsätt även räkor på pizzan i ugnen)
PIZZA AL PROSCIUTTOPizza med kokt skinka
100 G FULLMOGNA TOMATER / TOMATSÅS
150 G RICOTTA
150 G KOKT SKINKA
2 MSK OLIVOLJA EXTRA VERGINESkala tomaterna och skär dem i små tärningar efter att ha avlägsnat kärnorna och lägg dem på pizzadegen. Smula ricottan och skär skinkan i små bitar. Lägg på pizzan och droppa på olivolja.
(Recept från Culinaria Italia/Könemann)
PIZZASALLAD
1 liter kokande vatten
½ vitkålshuvud (ca 7 dl)
1½ dl solrosolja eller annan matolja
5 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 tsk strösocker
2 msk oregano
2 tsk salt
1 krm finmalen svartpeppar
ev röd paprika
Strimla vitkålshuvudet. Lägg all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll över salladen. Låt rinna av! Använd nu en rymlig plastbunke med tätslutande lock och häll ner salladen. Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen i en skål och slå över salladen. Blanda väl! Låt svalna i rumstemperatur. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet 5-7 dagar!
Mina Pizzor: